29 de novembre 2010

DIA INTERNACIONAL DE LA DISCAPACITAT


3 de desembre, jornada del Dia Internacional de la Discapacitat organitzada per l’Ajuntament de Tarragona i el Consell Municipal de la Discapacitat.

Divendres 3 de desembre com a commemoració al Dia Internacional de la Discapacitat, l’Ajuntament de Tarragona junt el Consell Municipal de la Discapacitat han organitzat una jornada d’activitats lúdiques sota el lema “Si, vols” a la plaça de la Font de Tarragona.

L’acte començarà amb la Conferència “Incorporació del perro guía en la sociedad” a càrrec de la Fundación ONCE del perro guía. Amb l’objectiu de difondre la figura del gos pigall a la societat, fonamentalment per a conscienciar sobre el seu us com a auxiliar de mobilitat i mostrar un dels serveis socials específics per a les persones amb ceguera o greu discapacitat visual que ofereix l’ONCE. Seguidament, vindrà la part pràctica on els assistents podran participar en un taller amb gossos pigall i comprovar de primera mà la dificultat que suposa passejar només tenint de guia a un d’aquest gossos.

Un dels plats forts de la jornada sens dubte serà l’activitat “Si vols, pinta amb nosaltres” organitzada per les entitats que cooperen amb el Consell Municipal de la Discapacitat i la Federació Catalana de Voluntariat Social. El públic disposarà de diferents teles repartides per tota la plaça de la Font, en aquests podran pintar tot allò que vulguin i que sota el seu punt de vista expressi “la solidaritat” leivtmotiv de la jornada. A més, moltes de les entitats col•laboradores tindran el seu propi estand on mostrar les activitats i tasques realitzades durant tot l’any.

Cap al migdia tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’exposició “Finestra a la Igualtat” a càrrec de la Fundació Privada Onada i recolzada pel Servei de Igualtat i Servei Municipal de la Discapacitat. L’exposició, ubicada al Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona i present fins al 17 de desembre, té com objectiu sensibilitzar a la població en relació al col•lectiu de persones amb discapacitat i/o malaltia mental. La mostra, que ha estat present al Port de Tarragona, i als Ajuntaments de Torredembarra i de Salou, compta amb un conjunt de fotografies de Ferran Aguilar, fotògraf Tarragoní.

La jornada, que tindrà com a cloenda la Lectura del Manifest del Dia Internacional de la Discapacitat, té com a col•laboradors a la Federació Catalana de Voluntariat Social, ONCE i la seva Fundació i l’Associació sense ànim de lucre Bambú.

Cal informar que el dia abans, 2 de desembre, es durà a terme un acte musical a càrrec d’Agrupacions Instrumentals i Corals de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona i de l’Escola Municipal de Música de Tarragona. El concert, organitzat per la Fundació Privada Onada amb el suport de les diferents entitats de l’acte, tindrà lloc a l’Auditori Fundació Caixa Tarragona.

Programació dia 2 de desembre:


19:00 – 20:00h. Acte Musical a càrrec d’Agrupacions Instrumentals i Corals de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona i de l’Escola Municipal de Música de Tarragona. Organitzat per la Fundació Privada Onada. Auditori Fundació Caixa Tarragona (C/Pere Martell, 2. Tarragona).


Programació dia 3 de desembre:

10:30 - 11:15h. Conferència "Incorporación del perro guía en la sociedad". Organitzat per la Fundación ONCE del perro guía.

10:30 - 13:00h. Activitat "Si vols, pinta amb nosaltres". Organitzat per les entitats que cooperen amb el Consell Municipal de la Discapacitat i la Federació Catalana de Voluntariat Social.

11:15 - 12:00h. Activitat amb gossos pigall. Organitzat per l'ONCE i la Fundación ONCE del perro guía.

12:00 - 12:30h. Acte d'inauguració de l'exposició "Finestra a la Igualtat". Organitzat per la Fundació Privada Onada. Pati Jaume I de l'Ajuntament de Tarragona. Del 3 al 17 de desembre.

12:30 - 13:00h. Lectura del Manifest del Dia Internacional de la Discapacitat.

23 de novembre 2010

Conferència: “Inserció laboral de les persones amb trastorn mental sever”.

Amb motiu del dia mundial de la salut mental, el passat 7 d’octubre, la Fundació Privada Onada, va organitzar, a la Diputació de Tarragona, una conferència sota el títol: “Inserció laboral de les persones amb trastorn mental sever”.

Van intervenir com a ponents Teresa Allepús, familiar i membre de la junta directiva de l’Associació Ment i Muralla, i Manuel Palou, director general de Sinergrup i Secretari de la Fundació Onada.

La intervenció del Sr. Palou es va centrar en el canvi de paradigma que cal fer entorn a la qualitat de vida en el treball i que aquest sigui un mitjà de realització personal, posant a la persona en el centre, deixant d’adaptar les persones als llocs de treball i començant a adaptar els llocs de treball a els persones.

Palou va exposar que els itineraris de treball inclouen aspectes clínics, socials i laborals, i va insistir en la importància de la col·laboració amb la xarxa psiquiàtrica i les entitats, durant tot el procés d’inserció de la persona. També va destacar la importància del suport de la família i del seu entorn per a la persona amb trastorn mental.

Finalment va explicar el projecte que ha desenvolupat Sinergrup, juntament amb les 9 entitats sòcies, entre elles la Fundacio Onada, a la comarca del Tarragonès, amb l’objectiu de millorar i crear llocs de treball per a persones amb trastorn mental, assenyalant que encara existeixen molts reptes de futur en els que caldrà continuar treballar des d’entitats com les nostres.