21 de desembre 2017

Tradicions Nadalenques

LES TRADICIONS DE NADAL A CATALUNYA
Nadal, en el món occidental, és una festa d’origen religiós que se celebra el 25 de desembre i commemora el naixement de Jesucrist. L’origen d’aquesta celebració, però, prové del món pagà, ja que coincideix amb el solstici d’hivern en què el dia comença a allargar-se de nou. Cada país té les seves pròpies tradicion.
COM SE CELEBRA NADAL A CATALUNYA?
24 DE DESEMBRE, CAGA TIÓ
Aquesta és una de les nits màgiques de l’any, especialment per a la mainada. Es creu que es pot relacionar el tió amb el fred de l’hivern i amb la llenya utilitzada per escalfar-se i fer foc. Sembla, doncs, que l’escalfor i la llum d’aquestes fustes o tions cremant eren el millor regal que es podia rebre en les glaçades nits de desembre; d’aquí vindria la idea que un tronc de fusta esdevingués un element màgic, capaç de fer regals.
25 DE DESEMBRE, DIA DE NADAL
D’acord amb les tradicions paganes, la celebració del Nadal està dedicada al solstici d’hivern, que el cristianisme va transformar donant-li un caire religiós i convertint-la en el dia en què va néixer Jesús.
És típic fer un gran dinar familiar.També es fa una llarga sobretaula en què els més petits reciten poemes, es canten nadales, en un ambient distès al voltant del pessebre o de l’arbre de Nadal.
26 DE DESEMBRE, SANT ESTEVE
És una festivitat considerada una mica com la continuació del dia de Nadal; es tracta de poder-se reunir amb la resta de la família amb qui no s’ha pogut estar el dia de Nadal.
31 DE DESEMBRE CAP D’ANY
 Es el dia que es fan els preparatius per acomiadar l’any vell i rebre l’any nou. A Catalunya és tradició menjar dotze grans de raïm, seguint les campanades que toquen a les 12 en punt de la nit.
1 DE GENER, ANY NOU
En aquest dia se sol fer revisió de com anat l’any anterior i es fan propòsits per a l’any que comença. També es fa un dinar familiar, sovint a base de pollastre farcit o de xai al forn.
6 DE GENER, DIA DE REIS
És el dia de la mainada per excel·lència.
Sovint, neguitosos, es lleven molt d’hora per descobrir què és el que els han deixat. Durant el dia es va peregrinant a les cases dels parents (avis, oncles, padrins...) a recollir altres obsequis que també els han deixat.
El dinar de Reis ja és l’últim d’aquestes dates. És tradicional el típic tortell de Reis,on hi ha una fava i un rei amagats i, al mig, una corona daurada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per donar-nos la teva opinió